به گزارش حالا مستند؛این کتاب فنیترین اثر یکی از نظریهپردازان سینمای مستند، بیل نیکولز، است که برای اندیشههای خود یک دستگاه نظری ارائه میکند و به صورتی روشمند از طریق فیلم مستند به عنوان یک سازمان و کلیتی که به صورتی آگاهانه از عناصر مختلف استفاده میکند، به پرسشهایی پاسخ میگوید که از ابتدا در سینمای مستند مورد مناقشه بوده و یا به همراه مستند آمده است.
بیل نیکولز با عنایت بر فازی بودن تعریف مستند، آن را شکلی متفاوت از داستانی، تجربی و آوانگارد میداند و بر جهان تاریخی به عنوان پایه و مبنای نظری تمام بحثهایش تأکید میورزد.
کتاب «مقدمهای بر مستند» با ترجمه سلیس و روان محمد تهامینژاد که خود از شناخته شدهترین چهرهها در عرصه فیلمسازی مستند ایران به شمار میآید و به علاوه در این زمینه کتابها و مقالات بسیاری را نوشته و ترجمه کرده است، در سال 1389 انتشار یافته است.
تهامینژاد درباره این کتاب توضیح میدهد: با مرور آثار بیل نیکولز متوجه میشویم او بر نظریاتی که درباره سینمای مستند دارد به طور مطلق پافشاری نمیکند. جهان تاریخی سینما به اعتقاد او یعنی رخدادهای واقعی که در زمان به وقوع پیوسته نه در خیال و عرصه داستان.
از دیدگاه وی مهمترین ویژگی کتاب دیدگاه بلاغی بیل نیکولز نسبت به سینمای مستند است.
این کتاب شامل 8 فصل است و هر یک از فصلهای کتاب دربرگیرنده یک پرسش است و در طول هر فصل نویسنده در پی پاسخگویی به پرسش مطرح شده برآمده است. این پرسشها به مباحثی چون اخلاق، تعریف، محتوا، شکل، نوعها و خطمشی میپردازد، زیرا مستندها به جای جهان خیالی و ساخته فیلمساز به جهانی که در آن زندگی میکنیم میپردازند و با بسیاری از انواع قصهگویی فرق دارند. آنها بر مبنای فرضهای متفاوتی که درباره هدف از مستندسازی دارند، ساخته می شوند و با روابط متفاوتی بین فیلمساز و موضوع مطالعه درگیرند، که سبب بروز انتظارات متنوع از جانب مخاطبان می شوند.
مشخصات کتاب:
نیکولز، بیل (1389). مقدمهای بر فیلم مستند، ترجمه محمد تهامینژاد، تهران: جامعه نو، 416 صفحه